Zajęciami objęci są wszyscy uczestnicy, którzy pracują w 4 grupach. Grupy zmieniają się cyklicznie co miesiąc.
W czasie zajęć wykonują zadania wg. rocznego planu pracy oraz indywidualnego planu wspierająco-aktywizującego.
W ramach tej pracowni są prowadzone treningi:
- trening budżetowy ( wspólne układanie jadłospisu na miesiąc, planowanie wydatków, zapoznanie się z cenami produktów, zapoznanie się
z wartością pieniędzy, robienie zakupów),
- trening kulinarny (przyrządzanie prostych posiłków oraz na różne okazje, znajomość zasad prawidłowego odżywiania poprzez zapoznanie się
z piramidą zdrowego odżywiania, estetyczne nakrywanie do stołu oraz podawanie potraw, przechowywanie żywności),
- trening praktyczny (utrzymanie porządku i czystości w pracowni, obsługa sprzętu AGD),
- trening higieniczny (zasady prawidłowego mycia rąk, zakładanie odzież ochronnej).
Cele i zadania:
- nabycie umiejętności sporządzania jadłospisów
i planowania zakupów oraz wydatków,
- nabywanie umiejętności rozpoznawania wartości pieniądza oraz liczenia pieniędzy,
- nauka i doskonalenie przygotowania posiłku prostego jak i uroczystego,
- nauka nakrywania do stołu,
- nauka posługiwania się nożem
i widelcem oraz estetycznego spożywania posiłku,
- nauka dobrego zachowania się przy stole,
- umiejętność racjonalnego odżywiania się,
- wzrost wiedzy na temat prawidłowego przechowywania żywności,
- utrzymanie porządku
w kuchni i jadalni,
- nabycie umiejętności obsługi sprzętów AGD
- wyrabianie nawyku zakładania odzieży ochronnej tj. fartucha, a także zwracanie uwagi na estetykę i czystość odzieży własnej,
- kształtowanie nawyku dokładnego mycia rąk.